hits

#komplisert

"Hadde det vært meningen at jeg skal spise kål og gulrøtter - ville jeg vært født som kanin", sa pappa bestandig. Mamma lagde alltid god mat - fra bunnen som det heter - og middag var et viktig innslag i familienlivet. Mat var forutsigbart og valgene var enkle - kjøtt eller fisk - og potet. Jeg husker godt fredagshandlingen til mamma. Vi reiste til meieriet og fiskebutikken, til slakteren og til slutt til kolonialforretningen og det ble kjøpt inn for en uke av gangen. Mamma spedde på med forvellede grønnsaker fra fryseren og diverse slakt som ble kjøpt inn om høsten. Ærlig mat på alle fat.

I anledning en middag på en hyggelig restaurant i neste uke, fikk jeg mailet over en meny fordi vi må bestemme oss for hva vi skal spise i forveien. Jeg skrev den ut på jobben og tok den frem for å la meg friste. Først så jeg på den uten brille og da blir det jo med sløret blikk, men det var noen uthevede tall og jeg så tydelig at det sto 1290. I mitt stille sinn tenkte jeg at det er ikke mulig at en rett kan koste over tusen kroner, og brillene kom på rimelig raskt.

Det jeg trodde var en prislapp var antall kalorier i en ribberett - og ikke nok med det - det var oppgitt glykemisk indeks, rødt, grønt og gult lys samt symboler for allergener. Det siste er jeg stor fan av - flott at man kan sortere ut mat man ikke tåler uten å måtte kryssforhøre servitør eller kokke - men kalorier er drøyt. Selv om jeg egentlig er allergisk mot kalorier - de gjør noe uønsket med kroppen min - så forstår jeg at en ribbemiddag er i overkant innholdsrik og at torsken nok er et bedre alternativ - og jeg vil velge selv.

Det hadde blitt ganske stusselig om vi skulle satset på grønne matlys i jula, da kan vi rydde vekk 90 % av maten og 100% av gleden ved å lage, bake og koke. Januar er en god måned for sånt - og nå leser vi desember.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kari Setsaas

Kari Setsaas

52, Asker

Sosial entusiast som liker å harselere og reflekterer over livets viderverdigheter, spesielt når alt er på det travleste.

Kategorier

Arkiv